. |
Αντίβ au gatin
-
Υλικά για 4 άτομα:
-
8 αντίβ
-
8 φέτες ζαμπόν
-
1 κρεμμύδι
-
80γρ. βούτυρο
-
50γρ. γάλα
-
100γρ. κρέμα γάλακτος
-
1 κουταλάκι σούπας αλεύρι
-
80γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα
-
½ κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
αλάτι, πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Αφαιρούμε τα φθαρμένα φύλλα
από τα αντίβ και σκάβουμε με ένα μαχαίρι τη μεριά του κοτσανιού. Λειώνουμε
στην κατσαρόλα 50γρ. βούτυρο, ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και
τα αντίβ. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την
κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, γυρίζοντας πότε-πότε τα αντίβ.
Ετοιμάζουμε τα σάλτσα: λειώνουμε 30γρ. βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και
ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε
αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 10΄. Αποσύρουμε
την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 50γρ. τριμμένο τυρί και την
κρέμα γάλακτος. Τυλίγουμε κάθε αντίβ σε μια φέτα ζαμπόν και τα βάζουμε
σε βουτυρωμένο πυρέξ. Τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με
το υπόλοιπο τυρί. Τα ψήνουμε περίπου 10΄ σε ζεστό φούρνο.
x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
Κροκέτες με γαρίδες
-
Υλικά για 4 άτομα
-
250γρ. μικρές γκρίζες γαρίδες
-
2 αβγά
-
100γρ. αλεύρι
-
100γρ. βούτυρο
-
1 ποτήρι γάλα
-
1 ποτήρι ζωμό ψαριού
-
2 λεμόνια
-
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
μερικά κλωνάρια μαϊντανό
-
αλάτι, πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Για τη σάλτσα
Βάζουμε το βούτυρο μέσα σε μια
κατσαρόλα. Όταν λειώσει προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ώσπου
ενσωματωθούν. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα και
τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η σάλτσα ομοιογενής και πηχτή.
Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε
τις γαρίδες και τον χυμό από μισό λεμόνι. Βάζουμε μόνο τους κρόκους των
αβγών στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Τοποθετούμε το μείγμα πάνω
στο τραπέζι της κουζίνας, το ανοίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν
κρυώσει εντελώς, το κόβουμε σε κροκέτες που τις περνάμε μέσα στα ασπράδια
χτυπημένα ελαφρά, και μετά στη γαλέτα που την έχουμε βάλει σε βαθύ πιάτο.
Τις τηγανίζουμε σε μια φριτέζα για 5΄. Όταν τηγανιστούν τις βγάζουμε πρώτα
πάνω σε χαρτί κουζίνας κι έπειτα στην πιατέλα. Τις γαρνίρουμε με μερικές
τούφες μαϊντανού και φέτες λεμονιού.
Επιμέλεια: Margarita
|