. |
Ασί παρμαντιέ
-
Υλικά για 4 άτομα:
-
1 κιλό πατάτες
-
300γρ. κρέας για βραστό(στήθος ή
ποντίκι)
-
1 ποτήρι ζωμό
-
80γρ. βούτυρο
-
1-2 μέτρια κρεμμύδια
-
50γρ. τριμμένη γραβιέρα
-
200γρ. γάλα
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
αλάτι, πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα
κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 25΄. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
και τα σοτάρουμε ελαφρά στο τηγάνι με το βούτυρο. Περνάμε στο κρέας στη
μηχανή του κιμά (ή το ψιλοκόβουμε) και το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα
κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε για ακόμη 5΄ ανακατεύοντας
συνέχεια. Βράζουμε το γάλα και ετοιμάζουμε τον πουρέ. Λειώνουμε τις πατάτες
και προσθέτουμε το βραστό γάλα, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο και
λίγο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, κατά προτίμηση τετράγωνο. Ρίχνουμε
πρώτα την μισή ποσότητα του πουρέ, έπειτα το κρέας με τα κρεμμύδια και,
τέλος, τον υπόλοιπο πουρέ. Χαράζουμε στην επιφάνεια τετράγωνα με την βοήθεια
ενός πιρουνιού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε
σε ζεστό φούρνο για 20΄-30΄ ώσπου να ροδίσει.
x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
Γεμιστά μανιτάρια
-
Υλικά για 4-8 άτομα:
-
8 μεγάλα μανιτάρια
-
τρίμματα από μια φέτα ξερό ψωμί
-
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
-
50γρ. βούτυρο
-
4 κ.σ. λευκό κρασί
-
αλάτι, πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Βγάζουμε τα κοτσάνια από
τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και από τις δύο
πλευρές στο μισό βούτυρο. Στο άλλο μισό βούτυρο σοτάρουμε τα κοτσάνια τους
με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε με το κρασί, κατεβάζουμε από
τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα ψίχουλα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε
καλά. Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και τα γεμίζουμε
με το μείγμα. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 1800
για περίπου μισή ώρα, ώσπου να μαλακώσουν καλά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο
και τα ψήνουμε για άλλα 5΄-10΄, βάζοντας στο καθένα ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.
Τα σερβίρουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε
με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
Επιμέλεια: Margarita
|