. |
Kibbeh(αρνί σε μπουρεκάκια)
-
Υλικά για 4-6 άτομα:
-
700γρ. κιμά αρνίσιο
-
1 κρεμμύδι κομμένο
-
225γρ. σιτάρι χοντροκομμένο
-
αλάτι και φρεσκο τριμμένο πιπέρι
-
λάδι για τηγάνισμα
-
25γρ. κουκουνάρια
-
2 κ.σ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό
-
1/4 κ.κ. ανάμεικτα μπαχαρικά
-
φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
-
Εκτέλεση :
Βάζουμε 550γρ. κιμά στο μπλέντερ
μαζί με το κρεμμύδι και φτιάχνουμε ένα λείο μείγμα (ή μπορούμε να το περάσουμε
από κρεατομηχανή που κόβει ψιλά). Βάζουμε το σιτάρι στον κιμά και τα περνάμε
πάλι από το μπλέντερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε
στην άκρη. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας λάδι σε μια
κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα σοτάρουμε ώσπου να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κιμά στην
κατσαρόλα και τον σοτάρουμε ώσπου να ροδίσει. Τον μαγειρεύουμε ελαφρά για
15΄ ανακατεύοντας. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε
τα κουκουνάρια, τον μαϊντανό, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι.
Με βρεγμένα χέρια παίρνουμε λίγο μείγμα κιμά και σιταριού στο μέγεθος του
αβγού. Το κρατάμε με το ένα χέρι μας και κάνουμε μία τρύπα στη μέση με
τον δείκτη του άλλου χεριού. Δουλεύουμε τα kibbeh στο χέρι μας πιέζοντάς
τα με τον δείκτη ώστε να μεγαλώσει η τρύπα και να πάρουν οβάλ σχήμα. Βάζουμε
μια κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο του κάθε kibbeh και το κλείνουμε
τριγύρω. Το πλάθουμε με τα χέρια μας βρεγμένα για να γίνει λείο και να
δέσει. Συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει το μείγμα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε
μια φριτέζα στους 1900 βαθμούς. Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα για 5΄ περίπου
ώσπου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό
χαρτί. Σερβίρουμε τα kibbeh ζεστά ή κρύα με λεμόνι.
Επιμέλεια: Margarita
|