. |
Μαστ ο κιαρ(περσικό τζατζίκι)
-
Υλικά :
-
200γρ. στραγγιστό γιαούρτι
-
½ αγγούρι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1/4 - 1/2 κ.κ. ξερό δυόσμο
-
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Ψιλοκόβουμε το αγγούρι με το
μαχαίρι για να μη βγάλει πολλά υγρά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα
υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με φρέσκο δυόσμο.
Παραλλαγή: μπορούμε να αντικαταστήσουμε
το αγγούρι 2-3 ξυσμένα καρότα, προσθέτοντας μια σκελίδα σκόρδο.
Παραλλαγή: αντικαθιστούμε το
αγγούρι με δύο μέτρια παντζάρια, τα οποία θα βράσουμε, ξεφλουδίσουμε και
ψιλοκόψουμε προσθέτοντας μια σκελίδα σκόρδο.
x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
Μπαϊεσάρ(μεζές)
-
Υλικά :
-
1/4 ξερά κουκιά
-
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δυο
-
1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
-
1 κ.κ. κύμινο σε κόκκους
-
ελαιόλαδο
-
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
θρούμπι ή ρίγανη
-
Εκτέλεση :
Βάζουμε τα κουκιά (τα οποία
έχουμε μουσκέψει από το βράδυ) σε κατσαρόλα με κρύο νερό τόσο ώστε να τα
καλύπτει και τα αφήνουμε να βράσουν με τρεις σκελίδες σκόρδο και τους κόκκους
του κύμινου για 1,5-2 ωρες. Όταν θα έχουν μαλακώσει τα ξεφλουδίζουμε και
τα βάζουμε στο μπλέντερ. Στον πολτό προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
λίγο κύμινο και αρκετά ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε (θεωρούμε
ότι πέτυχε όταν έχει πικάντικη γεύση). Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη
και σερβίρουμε με αραβική πίτα ή ψωμί ζεσταμένο στο γκριλ.
x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
Δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδια
(γλύκισμα βασισμένο σε αρχαία περσική συνταγή)
-
Υλικά για 6 άτομα:
-
24 μεγάλα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
-
24 καρύδια
-
150ml νερό
-
150ml κρασί
-
200ml κρέμα γάλακτος
-
2 κ.σ. ζάχαρη περίπου
-
1 κ.σ. ροδόνερο
-
Εκτέλεση :
Γεμίζουμε τα δαμάσκηνα με
τα καρύδια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας το νερό και το
κρασί. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά επί 30΄ ανακατεύοντας προσεκτικά. Ρίχνουμε
το μείγμα σ’ ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα
γάλακτος ώσπου να πήξει και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ροδόνερο.
Βάζουμε τη σαντιγί πάνω από τα δαμάσκηνα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει
προτού το σερβίρουμε. Το γλύκισμα θα αποκτήσει καλύτερη γεύση αν αφήσουμε
τα δαμάσκηνα να ποτίσουν επί 24 ώρες.
Επιμέλεια: Margarita
|