www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here
ΦΟΡά ΕΛΛΗΝΙΚΑ SITES ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ..
ΙΤΑΛΙΑ
< ΚΕΝΤΡΙΚΗ < ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ |
.
    Λιγκουίνι αλ πέστο
  • Υλικά για 4 άτομα:
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • αλάτι 
    • 100γρ. βασιλικό
    • μια καυτερή πιπερίτσα(προαιρετικά)
    • 1κ.σ. κουκουνάρι
    • 2κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
    • 2κ.σ. φρεσκοτριμμένο τυρί πεκορίνο
    • 10cl παρθένο ελαιόλαδο
    • 2 μικρές φρέσκιες πατάτες 
    • 400γρ. λιγκουίνι (ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό σε στενές λωρίδες)
  • Εκτέλεση :

  • Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις χοντροκόβουμε και τις λειώνουμε καλά στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι. Πλένουμε τον βασιλικό και τον τινάζουμε να στεγνώσει. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καυτερή πιπερίτσα(chilli), την κόβουμε στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τον βασιλικό και την πιπερίτσα στο γουδί και τα χτυπάμε δυνατά ώσπου να γίνουν ομοιόμορφος πολτός. Χρησιμοποιώντας το γουδοχέρι ρίχνουμε στο μείγμα την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύουμε. Αν το γουδί είναι μικρό μπορούμε να μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Σταδιακά προσθέτουμε το λάδι ελιάς και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου το πέστο να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε για 10΄ σε μεγάλο κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο κατσαρολάκι και βράζουμε al dente. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τα λιγκουίνι σε τρυπητό και τα τοποθετούμε σε θερμό μπολ. Προσθέτουμε το πέστο και αναμειγνύουμε γρήγορα αλλά επιμελώς. Σερβίρουμε αμέσως.

    x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x

    Σπαγκέτι αμαντίν

  • Υλικά για 4 άτομα:
    • 500γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας
    • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
    • 1 φλιτζάνι τυρί κότατζ
    • 6κ.σ. κρέμα γάλακτος
    • 1κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
    • 3 κλωνάρια άνηθο
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 2κ.σ. βούτυρο
    • αλάτι, πιπέρι 
  • Εκτέλεση :

  • Ψήνουμε στο φούρνο τα αμύγδαλα ώσπου να αρχίσουν να αποκτούν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Στη συνέχεια σε ένα γουδί τα σπάμε σε ανόμοια κομμάτια, χωρίς να τα κάνουμε σκόνη. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα περιχύνουμε με το λειωμένο βούτυρο και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τα σπασμένα αμύγδαλα. Τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

    x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x

    Σαλάτα θαλασσινών

  • Υλικά για 4-6 άτομα:
    • 600γρ. φρέσκα μικρά χταποδάκια  ή καλαμάρια 
    • χυμό από 3 λεμόνια
    • 4cl ξίδι από κόκκινο κρασί 
    • αλάτι 
    • 1κ. μύδια
    • 300γρ. γαρίδες (γάμπαρες) με το κέλυφος (προαιρετικά)
    • 30γρ. πλατύφυλλο μαϊντανό
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα(chilli)
    • 6κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Εκτέλεση :

  • Για να καθαρίσουμε τα μικρά χταποδάκια ή τα καλαμαράκια τραβούμε με προσοχή τα κεφάλια και τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα. Αφαιρούμε τις πένες και τον θύλακα με το μελάνι. Κόβουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα και τα απομακρύνουμε. Πιέζουμε προς τα έξω τις βεντούζες από τα πλοκάμια, τις αφαιρούμε και τις πετάμε. Γδέρνουμε τα σώματα και τα ξεπλένουμε σχολαστικά και από τις δύο πλευρές κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 1lt νερό μαζί με τον χυμό από 1 λεμόνι, το ξύδι από κόκκινο κρασί και ½ κ.σ. αλάτι. Προσθέτουμε τα σώματα και τα πλοκάμια, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και βράζουμε για 15΄-20΄ σε μέτρια φωτιά (ανάλογα με το μέγεθος των θαλασσινών) ώσπου να μαλακώσουν. Αφήνουμε τα θαλασσινά να κρυώσουν στο ζουμί τους. Ξύνουμε το κέλυφος των μυδιών κάτω από το τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τη γενειάδα τους με την αμβλεία άκρη του μαχαιριού. Χτυπάμε απότομα όσα μύδια είναι ανοιχτά και, αν δεν κλείσουν, τα πετάμε. Βράζουμε ? lt νερό, προσθέτουμε τα μύδια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να ανοίξουν τα κελύφη. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Ξεχωρίζουμε τα υπόλοιπα μύδια από τα κελύφη τους και τα ραντίζουμε με το χυμό μισού λεμονιού. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και γαρίδες, τις ξεπλένουμε με το κέλυφος και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, αφού έχουμε προσθέσει το χυμό από μισό λεμόνι. Βράζουμε για 5’, στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε το κέλυφος. Μετά κάνουμε μια τομή στο πίσω μέρος της κάθε γαρίδας και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Χύνουμε το ζουμί από τα καλαμάρια(ή χταπόδια) και στραγγίζουμε εντελώς. Κόβουμε τα σώματα σε λεπτές ροδέλες και τα πλοκάμια σε κομματάκια πάχους ενός εκατοστού. Αναμειγνύουμε τα μύδια, τις γαρίδες και τα καλαμάρια(ή χταπόδια) σε ένα μπολ. Πλένουμε το μαϊντανό, τον τινάζουμε να στεγνώσει και τον ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο. Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος την κυτρή πιπερίτσα, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε λωρίδες. Ανακατεύουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπεριά με το μείγμα των θαλασσινών. Ραντίζουμε τα θαλασσινά με το χυμό ενός λεμονιού. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σαλάτα σε δροσερό μέρος(όχι ψυγειο) να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον. 
     


    Επιμέλεια: Margarita

www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here