www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here
ΦΟΡά ΕΛΛΗΝΙΚΑ SITES ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ..
ΙΑΠΩΝΙΑ
< ΚΕΝΤΡΙΚΗ < ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ |
.
    Γκουντάι (σαλάτα)
  • Υλικά για 2 άτομα:
    • 2 φύλλα πράσινο λάχανο
    • 2 φύλλα κόκκινο λάχανο
    • 1 καρότο
    • ½ αγγούρι
    • 4 φύλλα μαρούλι
    • 1 κουταλιά σουσάμι

    • Για τη σάλτσα
    • 3 κουταλιές σούπας σουσάμι
    • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    • 5 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
    • 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
    • 4 κουταλιές σούπας νερό
  • Εκτέλεση :
    Στρώνουμε στο μπολ τα φύλλα του μαρουλιού και βάζουμε επάνω τους ανακατεμένα και ψιλοκομμένα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Για τη σος, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το σουσάμι ώσπου να αρχίσει να κοκκινίζει. Στη συνέχεια το λειώνουμε ώσπου να γίνει ένας κολλώδης πολτός. Προσθέτουμε λίγο λίγο όλα τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου το μείγμα να ενωθεί πολύ καλά. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρουμε. 
    x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x

    Σούσι

  • Υλικά για 4 άτομα:
    • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα ή ρύζι για σούσι, καθαρισμένο και πλυμένο 
    • 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
    • 1/4 φλιτζάνια τσαγιού ξίδι λευκό
    • 2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
    • ½ κουτάλι σούπας αλάτι
    • 5 φύλλα nori
    • 1 βαζάκι μπρικ για γαρνιτούρα
    • 2 κουτάλια σούπας horseradish sause
    • 1 αβοκάντο
    • 2 κουτάλια σούπας χυμό λεμονιού
    • 1 αγγουράκι
    • 1 κουταλιά σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
    • 10 μικρές γαρίδες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια ή 1 κονσέρβα καβούρι
  • Εκτέλεση :

  • Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Φροντίζουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά (περίπου 10-15 λεπτά). Καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα γύρω στα 20 λεπτά για να απορροφηθούν τα υγρά. Σε μπολ ανακατεύουμε το ξίδι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάζουμε το ρύζι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το απλώνουμε και το περιχύνουμε με το μείγμα του ξιδιού ανακατεύοντάς το και το αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ κόβουμε το αβοκάντο και το αγγουράκι σε λεπτές λωρίδες και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες ή το καβούρι με το τζίντζερ. Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και απλώνουμε πάνω του ένα φύλλο nori. Αλείφουμε το κέντρο του φύλλου κατά μήκος με λίγη horseradish sause και τοποθετούμε το 1/5 από το ρύζι. Φροντίζουμε να καλύπτει ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι του φύλλου, χωρίς να φτάνει στις άκρες  του δεξιά και αριστερά. Τοποθετούμε στο κέντρο το 1/5 από τα υπόλοιπα υλικά σε σχήμα μπαστουνιού. Με τη βοήθεια της πλαστικής μεμβράνης τυλίγουμε το φύλλο δεξιά και αριστερά, κλείνοντας στο κέντρο το ρύζι και τη γέμιση ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα nori. Τυλίγουμε με τη διάφανη μεμβράνη και φυλάμε τα σούσι για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προτού σερβίρουμε, αφαιρούμε την μεμβράνη, κόβουμε το ρολό σε κομμάτια μπουκιάς και γαρνίρουμε με μπρικ.

Επιμέλεια: Margarita
www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here