. |
Πατάτες γεμιστές
-
Υλικά για 8 άτομα :
-
4 μέτριες πατάτες βρασμένες και
κομμένες στη μέση κατά μήκος
-
½ φλιτζάνι τσένταρ τριμμένο
-
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
-
1/4 του φλιτζανιού ντομάτες ψιλοκομμένες
-
1/4 του φλιτζανιού ελιές μαύρες
ψιλοκομμένες
-
1/4 του φλιτζανιού πράσινες πιπεριές
ψιλοκομμένες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
-
½ φλιτζάνι γκουακαμόλε
-
1/4 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
-
3-4 σταγόνες λεμόνι
Υλικά για 1 φλιτζάνι γκουακαμόλε
-
2 μεγάλα αβοκάντο
-
1 φέτα μπέικον
-
1 κ.σ. κρεμμύδια τριμμένα
-
1/4 του φλιτζανιού ντομάτες ψιλοκομμένες
-
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
-
1/4 κ.κ. αλάτι
-
1 πρέζα πιπέρι
-
Εκτέλεση :
Για να φτιάξουμε το γκουακαμόλε
τηγανίζουμε και ψιλοκόβουμε το μπέικον. Καθαρίζουμε και λιώνουμε το αβοκάντο.
Αναμειγνύουμε τον πολτό τους με το μπέικον και τα υπόλοιπα υλικά και τα
σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή ένα μαρουλόφυλλο για να μη μαυρίσει το μείγμα.
Το γκουακαμόλε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως ντιπ. Πλένουμε τις
πιπεριές και τις ψήνουμε σε φλόγα, σε σκεύος, σε τηγάνι ή σε φούρνο. Τις
γυρίζουμε συχνά και όταν η φλούδα σκουρύνει και σχηματίσει φουσκάλες τις
κλείνουμε μέσα σε μια σακούλα και περιμένουμε να κρυώσουν. Μετά αφαιρούμε
τις πέτσες, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα νεύρα και τους σπόρους και ξεπλένουμε
τις πιπεριές. Αδειάζουμε τις πατάτες δημιουργώντας τρύπα στο εσωτερικό
τους αλλά αφήνοντας περίπου μισό εκατοστό σάρκα πάνω στη φλούδα. Στρώνουμε
τη μισή ποσότητα τυριού στο εσωτερικό της πατάτας. Στη συνέχεια προσθέτουμε
σε στρώσεις τις ντομάτες, τις ελιές, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο
τυρί. Αλείφουμε τη φλούδα με λάδι και βάζουμε τις πατάτες στο φούρνο μέσα
σε πυρέξ. Ψήνουμε επί 8΄ στου 2300 ώσπου να μαλακώσει η σάρκα. Όταν τις
βγάλουμε από τον φούρνο τις περιχύνουμε με γκουακαμόλε και κρέμα γάλακτος.
χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ
Μπακαλιάρος α λα Βέρα Κρους
-
Υλικά για 4 άτομα :
-
½ φλιτζάνι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1/4 του φλιτζανιού πράσινες πιπεριές
ψιλοκομμένες
-
1 κ.σ. κορίανδρο ψιλοκομμένο
-
1 φλιτζάνι ντομάτες ψιλοκομμένες
-
1/8 κ.κ. γαρύφαλλο σε σκόνη
-
1/8 κ.κ. κανέλα
-
1/4 κ.κ. ζάχαρη
-
1/4 κ.κ. κάππαρη στραγγισμένη
-
2/3 του φλιτζανιού γαρίδες κονσέρβας
στραγγισμένες
-
2 κ.κ. χυμό λεμόνι
-
2 φιλέτα μπακαλιάρου
-
1/4 του φλιτζανιού αλεύρι
-
½ φλιτζάνι ελιές γεμιστές
-
4 φέτες λεμόνι
-
λάδι, βούτυρο
-
Εκτέλεση :
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι στο
τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ώσπου
να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τον κορίανδρο, τις ντομάτες
και τις πιπεριές. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το γαρύφαλλο, την κανέλα, τη
ζάχαρη, τις γαρίδες και τον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στο τηγάνι να
σιγοβράσει για 10΄. Φροντίζουμε να το ανακατεύουμε συχνά και να το διατηρούμε
ζεστό. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 3 κ.σ. βούτυρο, αλευρώνουμε το ψάρι
και το τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε λίγη σάλτσα στο πιάτο
και απλώνουμε τα φιλέτα ρίχνοντας από πάνω και την υπόλοιπη σάλτσα. Στολίζουμε
το πιάτο με τις ελιές και τις φέτες λεμονιού. Σερβίρουμε με τηγανητό ψωμί
και πατάτες.
χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ-χ
Μπιφτέκια με tacos
-
Υλικά για 4 άτομα :
-
2 κ.σ. σπορέλαιο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1-2 κ.κ. σκόνη τσίλι ή όσο θέλετε
-
350γρ. κιμά άπαχο
-
255γρ. ντομάτες κουτιού
-
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
-
½ κ.κ. ζάχαρη
-
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
283γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας,
στραγγισμένα και ξεπλυμένα
-
8 μεξικάνικες πίτες tacos
-
κομμένο μαρούλι και τριμμένο τυρί
τσένταρ, για το σερβίρισμα
-
Εκτέλεση :
Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι,
το σκόρδο και το τσίλι. Τα σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον
κιμά και τον τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες με τον
χυμό τους και τον ντοματοπελτέ και τα αφήνουμε ώσπου να πάρουν βράση. Λειώνουμε
με μια ξύλινη κουτάλα τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη
ζάχαρη και το αλατοπίπερο και τα σιγοβράζουμε για 20΄ λεπτά ώσπου να λιγοστέψει
το ζουμί τους. Ανακατεύουμε για να μη κολλήσουν. Προσθέτουμε τα φασόλια
στο τηγάνι και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε τα
tacos στο φούρνο, όπως λέει η συνταγή στο πακέτο. Για να σερβίρουμε γεμίζουμε
τα tacos με το μείγμα και γαρνίρουμε με το τριμμένο τυρί και το ψιλοκομμένο
μαρούλι. Τα τρώτε αμέσως, προτού μαλακώσουν τα tacos.
Επιμέλεια: Margarita
|