. |
Πιλμένι (σπιτικά ραβιόλια με κρέας)
-
Υλικά για 4 άτομα :
Για τη ζύμη
-
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 αβγό
-
½ φλιτζάνι νερό
-
½ κ.κ. αλάτι
Για τη γέμιση
-
150γρ. βοδινό κιμά
-
150γρ. χοιρινό κιμά
-
1 κρεμμύδι λειωμένο
-
2 κ.σ. λάδι
-
λίγο κρασί(προαιρετικά)
-
λίγο μοσχοκάρυδο(προαιρετικά)
-
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι,
το αβγό και το νερό ώσπου να αποκτήσουμε μια σφιχτή αλλά εύπλαστη ζύμη(αν
χρειαστεί ρίχνουμε λίγο περισσότερο νερό ή λίγο περισσότερο νερό). Την
ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο και, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι,
κόβουμε κύκλους διαμέτρου 6εκ. ετοιμάζουμε τη ζύμη: τσιγαρίζουμε σε καυτό
λάδι το κρεμμύδι και ρίχνουμε τους κιμάδες. Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου
το κρέας να ροδίσει, χωρίς όμως να απορροφηθούν όλα τα υγρά του και να
ξεραθεί. Αν θέλουμε σβήνουμε με μια-δυο κουταλιές της σούπας κρασί και
ρίχνουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερωνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να
κρυώσει. Στη συνέχεια βάζουμε μικρές δόσεις στο κέντρο του κάθε κύκλου
από ζύμη και κλείνουμε σχηματίζοντας μισοφέγγαρα(προσοχή πιέζουμε τις άκρες
πολύ καλά). Βάζουμε αλατισμένο νερό στο μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει
βράση ρίχνουμε τα πιλμένι. Δεν πρέπει να είναι στριμωγμένα αλλά να έχουν
χώρο. Θα τα βράσουμε 10΄-15΄, ώσπου να γίνει η ζύμη. Τα σουρώνουμε, τα
περιχύνουμε με λειωμένο βούτυρο και τα σερβίρουμε με γιαούρτι ή με την
ξινή κρέμα που θα βρούμε σε παντοπωλεία με τρόφιμα από τις χώρες της Ανατολικής
Ευρώπης.
|