Τιμές ήρωα για τον 22χρονο στρατιώτη!
'Eχασε τη ζωή του στην εισβολή της Κύπρου και τα οστά του βρέθηκαν με τη μέθοδο του DNA
Το 1979 παρέδωσαν οστά στην οικογένειά του από άλλο αγνοούμενο.

Οριστικό τέλος πήρε χθες,30/1,το δράμα της οικογένειας του 22χρονου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, Κώστα Χαλατσή από τη Δεσκάτη Γρεβενών, που έχασε τη ζωή του το 1974 στην εισβολή της Κύπρου, αφού βρέθηκαν τα οστά του με τη μέθοδο του DNA και μεταφέρθηκαν στη γενέτειρα του.
Η αμφιβολία της μάνας, που άναβε το κερί και έκλεγε καθημερινά στα κοιμητήρια της πόλης επιβεβαιώθηκε, αφού τα οστά που της παρέδωσαν το 1979 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν του γιού της αλλά ενός συμπολεμιστή του.
Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, δεν άφησαν ασυγκίνητο κανένα. Συγγενείς, φίλοι, τοπικές αρχές κάτοικοι αλλά και συμπολεμιστές του 22χρονου ήρωα καλωσόρισαν την πομπή με τα οστά του μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ η μπάντα και η διμοιρία του στρατού επέδιδε τιμές.
Ο 22χρονος Κώστας Χαλατσής έφθασε στην Κύπρο το βράδυ της παραμονής της εισβολής των Τούρκων το 1974 και πριν καλά μπουν στο στρατόπεδο άρχισε ο βομβαρδισμός. Βρήκε τραγικό θάνατο το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου, όταν μια ομοβροντία οβίδων έπληξε την τοποθεσία που βρισκόταν, μαζί με άλλος έξι συμπολεμιστές.
Ανάμεσα στους δύο που διεσώθησαν ήταν και ο 52χρονος σήμερα Γιάννης Κουταλής, λοχίας τότε της διμοιρίας, που έφθασε και αυτός στη Δεσκάτη για να πει το ύστατο αντίο στον συμπολεμιστή του.
Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική, αφού και ο ίδιος όπως είπε στον «Α» σώθηκε από θαύμα. «Από εμάς που επιζήσαμε δεν είχε μείνει τίποτε από τη στολή που φορούσαμε», είπε χαρακτηριστικά και προσπάθησε να κρύψει τη συγκίνησή του. «Δυστυχώς για τον Κώστα και άλλους τρεις η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους».
Η υπόθεση αυτή με τον 22χρονο Κώστα Χαλατσή θύμισε στους κατοίκους της Δεσκάτης και το δράμα της οικογένειας ενός άλλου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, που αγνοείται ακόμη από το 1974, του Αθανασίου Παπατσάνη, που η μοίρα του έπαιξε τραγικό παιχνίδι, αφού είχε απολυθεί πριν την εισβολή, αλλά τους γύρισαν με το καράβι από τη Ρόδο. Τραγική φιγούρα η μητέρα του που βρέθηκε χθες κοντά στην οικογένεια του Κώστα Χαλατσή για να τους συμπαρασταθεί στον πόνο.
Η μέθοδος του DNA αναμένεται να δώσει φως στην υπόθεση αναγνώρισης και άλλων αγνοούμενων στρατιωτών, όπως και του νεαρού που τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Δεσκάτη. 'Hδη αυτά έχουν παραληφθεί από τον Ελληνικό Στρατό για να μεταφερθούν στη Μεγαλόνησο, όπου και θα γίνει η επιβεβαίωση της ταυτότητας του.
Μάκης Νασιάδης
 
 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ηλεκτρονική εφημερίδα
www.fora.gr/grevena

Αυτό το site έχει κατασκευαστεί από τη ΦΟΡΑ