Eνδιαφέροντα
συμπεράσματα έδωσε το διεθνές συμπόσιο «Οίνος και Υγεία» , το οποίο πραγματοποιήθηκε
στις 7 και 8 Ιουνίου 2002 στην Κρήτη και οργανώθηκε από τον δήμο Αρχανών,
την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου
και την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης.
Ο καθηγητής
της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Ηλίας Καστανάς και η ερευνητική
του ομάδα παρουσίασαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εργασιών τους. Σύμφωνα
με αυτά , το κρασί μπορεί να δράσει εναντίον του καρκίνου, των καρδιαγγειακών
νοσημάτων και των εκφυλιστικών νόσων.
Σύμφωνα
με την ανακοίνωση, οι ερευνητές πήραν κύτταρα από καρκίνο του μαστού και
του προστάτη, δηλαδή από ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, έκαναν καλλιέργεια
και πρόσθεσαν μικρή ποσότητα από αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες)
που πήραν από το κόκκινο κρασί. Από τη δεύτερη μέρα οι ουσίες αυτές άρχισαν
να δρουν. Μετά από 5-6 μέρες παρατηρήθηκε η μέγιστη δράση τους: τα καρκινικά
κύτταρα είτε είχαν σκοτωθεί είτε είχε σταματήσει ο πολλαπλασιασμός τους.
Στην
εισήγησή του ο κ.Καστανάς τόνισε ότι , όταν δεν περιλαμβάνεται το κρασί
στη συνολική ημερήσια κατανάλωση αλκοόλης, τότε ο καρκίνος του ανωτέρου
πεπτικού συστήματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αύξησης.
Η πληροφορία στάλθηκε
από τον Βασίλη
Δήμου
|
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας των
Πανεπιστημίων του Bordeaux και του Montpellier κ.Josef Vercauteren
αναφέρθηκε στις πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα
στο κόκκινο κρασί και ,εκτός από την αντιοξειδωτική δράση τους, έχουν τη
δυνατότητα να απομακρύνουν και τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
Ο επιστημονικός
υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Οίνου δρ. Jean-Claude Ruf μίλησε
για τις σύγχρονες μελέτες που σχετίζονται με το κρασί, την υγεία και τη
συνολική θνητότητα και έδωσε παθοφυσιολογικές απαντήσεις για τις
δράσεις των διαφόρων ποτών.
Ο καθηγητής
Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Αστέριος Κατσαμούρης παρουσίασε
την παθοφυσιολογική ερμηνεία του οξειδωτικού stress και της οξειδωτικής
δραστηριότητας του πλάσματος, καθώς και τις νεότερες απόψεις για τη σχέση
πολλών εκφυλιστικών νοσημάτων με την οξειδωτική κατάσταση του οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 75.000 Κρητικοί πάσχουν από
περιφερική αθηρωματική αρτηριοπάθεια, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή
των διατροφικών συνηθειών και στην εγκατάλειψη της κρητικής διατροφής.
Τέλος, ο χειρουργός ογκολόγος κ.Δημήτρης Τούσης
αναφέρθηκε στη σημαντική συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ της κατανάλωσης
κρασιού και της μείωσης της συχνότητας της νόσου Alzheimer , στις αντιφλεγμονώδεις
και αντισηπτικές ιδιότητες του κρασιού, αλλά και σε καθημερινά θέματα που
σχετίζονται με τη χρήση και την κατάχρηση του συγκεκριμένου ποτού. |