www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here
fora.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΦΥΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΔΙΑΦΟΡΑ
Magazino< www.fora.gr/magazino >
 
.       'Ενας από τους πιο Χρήσιμους Καρπούς στη Γη!
Υπάρχει ένας ασυνήθιστος καρπός που έχει ταξιδέψει σε όλη την υδρόγειο. Μας προμηθεύει και τροφή και ποτό. Η ξεχωριστή μορφή του δέντρου που τον παράγει είναι το σήμα κατατεθέν των τροπικών νησιών. Ποιός είναι; Πρόκειται για την καρύδα!
Για τους ανθρώπους που ζουν στις τροπικές περιοχές αυτό το δέντρο έχει να προσφέρει πολλά. Οι Ινδονήσιοι ισχυρίζονται ότι ο καρπός του έχει "τόσες χρήσεις όσες είναι και οι ημέρες του χρόνου". Στις Φιλιππίνες λέγεται: "'Οποιος φυτεύει κοκκοφοίνικα φυτεύει σκεύη και ρουχισμό, τροφή και ποτό, σπίτι για να μείνει ο ίδιος, καθώς και κληρονομιά για τα παιδιά του". Αυτό το ρητό δεν είναι υπερβολή, εφόσον ο κοκκοφοίνικας προμηθεύει όχι μόνο τροφή, νερό και μαγειρικό λάδι, αλλά και φύλλα για αχυροσκεπές, ίνες για σχοινιά και ψάθες, κελύφη που μπορούν να χρησιμποιηθούν ως σκεύη και διακοσμητικά, καθώς και το γλυκό χυμό των λουλουδιών του από τον οποίο παράγεται ζάχαρη και οινοπνευματώδη ποτά. Οι κάτοικοι των νησιών Μαλδίβες, στον Ινδικό ωκεανό, κατασκεύαζαν πλοιάρια από τα προϊόντα του κοκκοφοίνικα και λέγεται ότι ταξίδευαν με αυτά ως την Αραβία και τις Φιλιππίνες. 
Ο κοκκοφοίνικας ευδοκιμεί στις περισσότερες τροπικές ακρογιαλιές, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκείς βροχοπτώσεις. Οι σπόροι διασκορπίζονται με πολλούς τρόπους αλλά ο κοκκοφοίνικας δαμάζει τα νερά της θάλασσας.'Οταν η καρύδα ωριμάσει, πέφτει στο έδαφος. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ώριμος καρπός κυλάει στην παραλία κοντά στο νερό. Κατόπιν, η πλημμύρα μπορεί να τον παρασύρει στη θάλασσα. Η καρύδα επιπλέει εύκολα στο νερό, εφόσον το ινώδες περίβλημά της περιέχει αρκετό αέρα. Το αλμυρό νερό χρειάζεται πολύ χρόνο για να διαπεράσει το σκληρό περίβλημα της καρύδας, η οποία μπορεί να αντέξει άνετα τρεις μήνες στη θάλασσα. Μερικές φορές παρασύρονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ωστόσο να φυτρώσει όταν βρεθεί σε κατάλληλη ακτή. 
Χαρακτηριστική Γεύση των Τροπικών Περιοχών
Αν πάτε στη Νοτιοανατολική Ασία, θα διαπιστώσετε ότι η καρύδα είναι ένας πολύχρηστος καρπός. Η καρύδα αποτελεί το βασικό υλικό στη μαγειρική όλων των χωρών, περιοχών και των νησιών από τη Χαβάη ως την Μπανγκόκ. Ο λόγος για τον οποίο κατέχει αυτήν την ξεχωριστή θέση είναι ότι παρέχει νερό, γάλα και μαγειρικό λάδι. Το καθαρό, γλυκό υγρό που υπάρχει στον άγουρο, πράσινο καρπό είναι γνωστό ως νερό ή χυμός της ινδικής καρύδας. Από αυτό παράγεται ένα εύγευστο αναψυκτικό. Το γάλα της καρύδας από την άλλη, προέρχεται από την ανάμειξη ξυσμάτων της σάρκας της καρύδας με νερό τα οποία συμπιέζονται κατόπιν ώστε να βγει το υγρό.Το γάλα αυτό προσθέτει άρωμα και ουσία σε σούπες, σάλτσες και ζύμες. 
Για να βγάλει μαγειρικό λάδι από τις καρύδες, ο αγρότης ανοίγει στα δύο τον ώριμο καρπό και τον ξηραίνει στον ήλιο . 'Οταν αποξηρανθεί η σάρκα της καρύδας, η λεγόμενη κόπρα, μπορεί να αποχωριστεί από το περίβλημα, και μετά να βγει το λάδι. Στις τροπικές περιοχές, το λάδι του κοκκοφοίνικα είναι το κύριο μαγειρικό λάδι, ενώ στις Δυτικές χώρες χρησιμοποιείται στη μαργαρίνη, στο παγωτό και στα μπισκότα. 
Οι πολλαπλές χρήσεις του κοκκοφοίνικα λοιπόν τον έχουν κάνει ιδανικό είδος για εμπορική καλλιέργεια καθώς και ανεκτίμητη πηγή τροφής για πολλούς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε κοκκοφοίνικα- είτε σε φωτογραφία είτε στην πραγματικότητα - να θυμάστε ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από καλλωπιστικό δέντρο που στολίζει τις τροπικές ακρογιαλιές.


www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here