www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here
fora.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΦΥΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΔΙΑΦΟΡΑ
Magazino< www.fora.gr/magazino >
 
.
 

‘Εγκαυμα Κάτω από τον ‘Ηλιο

    ‘Oλα όσα πρέπει να ξέρετε
· Κύτταρα που συνθέτουν την μελανίνη ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η διαταραχή στον πολλαπλασιασμό τους είναι εκείνη που προκαλεί το μελάνωμα.
· Εμφανίζεται σαν μια αλλαγή στο χρώμα, την υφή μιας υπάρχουσας ελιάς ή σαν μια καινούργια ελιά. Σύμφωνα με ιστοπαθολογικές μελέτες, το 20 έως 40% των μελανωμάτων εξελίσσονται σε συνδυασμό με δυσπλαστικό σπίλο(ελιά), ενώ το 8% εμφανίζεται σε συνδιασμό με ένα συγγενή σπίλο.
· Είναι ο πιο θανατηφόρος από όλους τους καρκίνους του δέρματος, γιατί έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κάνει γρήγορη μετάσταση. Ευθύνεται για τους έξι στους εφτά θανάτους από καρκίνο του δέρματος.
· Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι πιο πιθανό να χτυπήσει τους ενηλίκους.
· Πρόκειται για τον έκτο πιο συνηθισμένο καρκίνο στους άντρες και για τον έβδομο στις γυναίκες.
· ‘Oταν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση. Αν όμως έχει επεκταθεί στα λεμφαγγεία, ο δείκτης επιβίωσης τα επόμενα πέντε χρόνια είναι από 30 έως 40%.
· Η υπερέκθεση στον ήλιο αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Οι αιτίες
Το περιβάλλον: Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά στα κύτταρα του δέρματος, προκαλεί σοβαρές βλάβες, τα μεταλλάσσει και τα καρκινικά. Αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση, τα κύτταρα αυτά ταξιδεύουν σε άλλα όργανα και κάνουν μετάσταση.
Η γενετική προδιάθεση: Οι βλάβες που έχει προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα κύτταρα των γονιών μας κληροδοτούνται μέσω του DNA σ’ εμάς. Δεν χρειάζεται να έχουν νοσήσει, αρκεί να έχουν εκτεθεί αρκετά στο ήλιο για να κληρονομήσουμε την προδιάθεση.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο
· Περισσότερα από τρία εγκαύματα στην παιδική ηλικία συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει κανείς.
· Δέρμα με πολλές, μεγάλες ή με περίεργες στην εμφάνιση ελιές.
· Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που έχει τάση να καίγεται εύκολα και να μαυρίζει δύσκολα. Ωστόσο, και οι μελαχρινοί τύποι, ακόμα και οι Αφρικανοί, μπορεί να εμφανίσουν μελάνωμα, αλλά έχουν κατά είκοσι φορές λιγότερες πιθανότητες.
· Κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει εμφανίσει μελάνωμα στο παρελθόν.
· Ηλιοθεραπεία που κρατάει πολλές ώρες και επαναλαμβάνεται καθημερινά.
· Συχνές επισκέψεις σε σολάριουμ με υπεριώδη ακτινοβολία.
· Υπερβολική έκθεση στον ήλιο πριν από τα δεκαοκτώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε αυτό το διάστημα απορροφούμε το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούμε σε ολόκληρη την ζωή μας.
· Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στον ήλιο, καίγονται και μαυρίζουν με δυσκολία διατρέχουν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Πως θα προφυλαχτείτε;
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε τον κίνδυνο της εμφάνισης μελανώματος είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας όταν είναι έντονη. Καθώς η «συμμετοχή» της θεωρείται πλέον βέβαιη στη ανάπτυξη του μελανώματος, η προστασία συνιστάται επίμονα από τους δερματολόγους. Στη συνέχεια, η έγκαιρη διάγνωση και η βοήθεια του ειδικού είναι οι καλύτεροι τρόποι για να γλιτώσετε από τα «περαιτέρω»… Η υπερβολική παραμονή στον ήλιο θεωρείται εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας. Αν, μάλιστα, πρόκειται για ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τότε τα πράγματα σκουραίνουν. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Αμερικής, το μαύρισμα δείχνει ότι ήδη έχει καταστραφεί η υγεία της επιδερμίδας. Θεωρείται, δηλαδή, ότι το μπρονζέ χρώμα που αποκτάει το δέρμα είναι το αποτέλεσμα της ζημιάς που έχει υποστεί. ‘Ο,τι κι αν αποφασίσετε, πάντως, λάβετε υπόψη σας τις συμβουλές της Αμερικανικής ‘Ενωσης Δερματολόγων:

· Επισκέπτεστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο το δερματολόγο για να εξετάσει τις ελιές. Αν θεωρηθούν επικίνδυνες, θα αφαιρεθούν και θα αποσταλούν για βιοψία.
· Αποφεύγετε την έκθεση κατά τις ώρες που ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.
· Για όποιο λόγο κι αν βρίσκεστε στον ήλιο, φοράτε ένα πλατύγυρο καπέλο, που θα προστατέψει το πρόσωπό σας και θα προσφέρει λίγη σκιά και στο σώμα σας.
· Καλύπτετε τα μάτια με γυαλιά που μπλοκάρουν τις ακτίνες UV.
· Χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε όποια μορφή θέλετε (κρέμα, λοσιόν, τζελ, σπρέι ή στικ) με βαθμό προστασίας τουλάχιστον 15 και με φίλτρο που προστατεύει τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB.
· Απλώνετε το αντηλιακό στο δέρμα μισή ώρα πριν από την ηλιακή έκθεση, έτσι ώστε να απορροφηθεί και να μπορέσει να δράσει. Επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες.
· Προσοχή στα παιδιά! Μέχρι έξι μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στο ήλιο. Αργότερα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αντηλιακά που είναι ειδικά για παιδιά και έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 30. Φυσικά, η αποφυγή των ωρών 11 έως 4 ισχύει και για εκείνα.
 


www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here