Κυτταρίτιδα
Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες, ακόμα και τις πολύ
δυνατές ή και τις αθλήτριες. Η παχυσαρκία δηλαδή δεν είναι η κύρια αιτία
της κυτταρίτιδας, αλλά ένας επιβαρυντικός παράγων που κάνει πιο εμφανές
ένα υπάρχον πρόβλημα. Εμφανίζεται κυρίως τοπικά, δηλαδή στους γλουτούς,
στους μηρούς, στους γοφούς, στην κοιλιά, στα μπράτσα και στις γάμπες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυτταρίτιδα είναι συνδεδεμένη με την συσσώρευση
λίπους στην περιοχή του λιπώδους ιστού αλλά και με τη συσσώρευση νερού
και τοξινών, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αποκτά τη γνωστή όψη φλούδας
πορτοκαλιού. Τα αίτια που την προκαλούν είναι κυρίως το στρες, η κακή διατροφή,
το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αν αυτές οι συνήθειες μειωθούν αισθητά ή εξαλειφθούν
ολοκληρωτικά, η επιδερμίδα αποκτά νεανική εμφάνιση και το πρόβλημα που
είναι σε προχωρημένο στάδιο ελαττώνεται αισθητά. Τα γενετικά μας χαρακτηριστικά,
εξάλλου, οι ορμονικές διαταραχές και η κακή αιμάτωση ευθύνονται δυστυχώς
σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας και μάλιστα είναι παράγοντες
μη καταπολεμήσιμοι.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι με τη μέθοδο του μασάζ, τα μηχανήματα και
τα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα
και να το θεραπεύσουμε όσο διαρκεί και η θεραπεία ή να παρατείνουμε το
χρόνο εμφάνισης του. Αν καταφέρουμε από τη στιγμή που το αποφασίσουμε να
αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής μας, οι συντονισμένες προσπάθειες
μας θα απαλύνουν κατά πολύ το πρόβλημα. Η πρόληψη και στην προκειμένη περίπτωση
είναι η καλύτερη θεραπεία.
Ιδανική Διατροφή για
την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
Δεν υπάρχει
δίαιτα «αντικυτταρίτιδας», υπάρχει όμως ένας σωστός τρόπος διατροφής που
βοηθά στην πρόληψη, βελτίωση και καταπολέμηση του προβλήματος. Πως μπορούμε
να το πετύχουμε αυτό;
1. Κατανάλωση άφθονου νερού ημερησίως (όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων):
Tα υγρά (νερό, χυμοί) ενυδατώνουν τον οργανισμό και επιτρέπουν την ανανέωση
των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τις ανταλλαγές και την απομάκρυνση
των τοξινών.
2. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους
σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τον καλό μεταβολισμό
των κυττάρων, την καταστροφή των τοξινών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του
αίματος και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος.
3. Κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως: Οι τροφές αυτές είναι
πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες οι οποίες
προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα
καθαρισμού για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του
συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο.
4. Μείωση του αλατιού και των συντηρητικών (κονσέρβες, αλατισμένοι ξηροί
καρποί, καπνιστά κ.λπ).
5. Μείωση της κατανάλωσης καφέ γιατί αφυδατώνει τον οργανισμό.
6. Μείωση της πρόσληψης λιπαρών (παχιά κρέατα, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος).