www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here
fora.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΦΥΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΔΙΑΦΟΡΑ
Magazino< www.fora.gr/magazino >
 
.
 

Μεταλλαγμένα Προϊόντα

Τι εννοούμε όταν λέμε «μεταλλαγμένα τρόφιμα»
          Μεταλλαγμένος είναι ένας οργανισμός που έχει αλλοιωθεί γενετικά, καθώς εμπεριέχει ξένα γονίδια, τα οποία πάρθηκαν από κάποιον άλλον και «επικολλήθηκαν» σ’ αυτόν με σκοπό να του προσδώσουν κάποιες νέες ιδιότητες. Τα είδη που πάσχουν κυρίως από γενετική «ρύπανση» είναι η σόγια και το καλαμπόκι μαζί με τα παράγωγά τους, τα οποία πρέπει να ανακαλύψουμε μέσα σε πολλές καθημερινές και αγαπημένες τροφές, όπως μπισκότα, σνακ, σοκολάτες και παιδικές τροφές. Στην πραγματικότητα, όμως τα μεταλλαγμένα εισβάλλουν έμμεσα στην διατροφή μας μέσω των τεράστιων ποσοτήτων γενετικά αλλοιωμένων ζωοτροφών. Η επιστήμη ήδη από το 1983 έχει την δυνατότητα να ανακατεύει γονίδια βακτηρίων, ιών, ακόμα και ανθρώπων με το γενετικό υλικό φυτών και ζώων. ‘Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της φράουλας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητο φυτό και δεν μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες ούτε να ευδοκιμήσει όλο το χρόνο. ‘Ετσι σε πολλές φυτείες έχουν εισαχθεί γονίδια ψαριών, τα οποία επιτρέπουν στο φρούτο αυτό να επιβιώνει και σε περιβάλλοντα μη φυσιολογικά για εκείνο. Σήμερα υπάρχουν πάνω από πενήντα εκατομμύρια εκτάρια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πλουτίζουν τις εταιρείες που κατέχουν την ευρεσιτεχνία των μεταλλαγμένων σπόρων.  
Πως καταλήγουν στο πιάτο μας?
               Τέσσερα είναι τα βασικά είδη που υπόκεινται γενετικές μεταλλάξεις: το καλαμπόκι, η σόγια, η ελαιοκράμβη(φυτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ραφινελαίων) και η πατάτα. Ακόμα και αν δεν τρώμε μεταλλαγμένο καλαμπόκι εμείς οι ίδιοι, το 80% της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού καταλήγουν στα εκτροφεία και στα ιχθυοτροφεία για να θρέψουν τα ζώα, των οποίων αργότερα θα καταναλώσουμε το γάλα, τα αβγά, το κρέας και τα παράγωγά τους. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι, τελικά, το μεταλλαγμένο υλικό δεν φτάνει στο στομάχι μας, καθώς έχει ήδη υποστεί αλλοίωση μέσα στο σώμα του ζώου. Δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο η ποσότητα τροφής ενός ζώου χάνεται με την επεξεργασία της τροφής από το ίδιο το ζώο ή αν διατηρείται και μεταφέρεται στον άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι ότι τα ζώα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένης τροφής που οι εκτροφείς τους αγνοούν τι τα ταΐζουν. Σύμφωνα με σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σύντομα θα εφαρμοστεί νομοθεσία για τη σήμανση των ζωοτροφών. Μέχρι τότε, όμως, κανείς δεν ξέρει τι τρώνε τα ζώα και σε ποιο ποσοστό η τροφή τους είναι μεταλλαγμένη ή ακόμα και ζωικής προέλευσης. Μια από τις εταιρείες κολοσσούς στην παραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων πήρε άδεια τον περασμένο Φεβρουάριο να ρίξει στην αγορά ένα γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι: το φυτό αυτό περιέχει ένα γονίδιο που παράγει μια τοξίνη για να σκοτώσει τα σκουλήκια που καταστρέφουν τις ρίζες του. Οι ιθύνοντες της εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι το καλαμπόκι αυτό δεν προορίζεται να καταναλωθεί από ανθρώπους, αλλά από ζώα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως σιρόπια. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί αν αυτή η έμμεση κατανάλωση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού είναι βλαβερή ή όχι για μας.   
Κίνδυνοι που απειλούν την υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων ειδών 
· Να εισαχθούν στην τροφική αλυσίδα νέοι αλλεργιογόννοι παράγοντες. Αυτό έχει ήδη συμβεί κατά την μεταφορά ενός γονιδίου από βραζιλιάνικη καρύδα σε φυτό σόγιας, για να βελτιωθεί η θρεπτική αξία της: μαζί με το γενετικό υλικό μεταφέρθηκε κι ένα αλλεργιογόνο συστατικό.
· Να αυξηθεί η αντίσταση των μικροβίων στα ωφέλιμα αντιβιοτικά και να μειωθεί η δραστικότητά τους στους ασθενείς.
· Να παραχθούν νέες τοξίνες από μεταλλαγμένα φυτά που εκκρίνουν δηλητηριώδεις ουσίες ενάντια στα ζιζάνια και έντομα, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο.
· Να επιδράσουν οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί σε συμβατούς και να τους εξολοθρεύσουν. 
· Να αναπτυχθούν καρκίνοι, εξαιτίας των ουσιών που εμπεριέχουν κάποια μεταλλαγμένα φυτά για να αντέχουν τα ισχυρά ζιζανιοκτόνα.

Αντισταθείτε !
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Δίκτυο Καταναλωτών της Greenpeace, τηλ.: 2103806374, ή στην ιστοσελίδα www. greenpeace.gr, όπου μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο των μεταλλαγμένων προϊόντων ή των προϊόντων που προέρχονται από ζώα τα οποία τράφηκαν με μεταλλαγμένες τροφές.

 


www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here