www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here
fora.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΦΥΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΔΙΑΦΟΡΑ
Magazino< www.fora.gr/magazino >
 
.
To Μυστήριο του ΝΑΝ ΜΑΤΟΛ:

Σας αρέσουν τα περίπλοκα μυστήρια - αυτά που συνδυάζονται με περιπέτεια; Τότε ελάτε να εξερευνήσετε τα ερείπια του Ναν Μάτολ, ένα αίνιγμα αιώνων που έχει αφήσει απορημένους πολλούς επισκέπτες.
    Το Ναν Μάτολ είναι ένας εντυπωσιακός δαίδαλος από τεχνητά νησάκια και κανάλια τα οποία χτίστηκαν πριν από χίλια χρόνια σε έναν ρηχό ύφαλο στην άκρη του νησιού Πόνπεϊ της Μικρονησίας, περίπου 5000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαβάης. Καθώς πλησιάζει κανείς με τη βάρκα από τη θάλασσα, τα μαγκρόβια δέντρα και η πυκνή βλάστηση κρύβουν τα ερείπια.Ξαφνικά, όμως, ενώ η βάρκα στρίβει αρχίζουν να ξεπροβάλουν αυτά τα αριστουργήματα μηχανικής.
     Το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κανείς είναι τα ογκώδη τείχη, μερικά από τα οποία έχουν μήκος όσο και η πλευρά ενός οικοδομικού τετραγώνου. Αυτά τα μεγάλα τείχη, των οποίων το ύψος είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στις γωνίες, κατασκευάστηκαν από τεράστιες στήλες βασάλτη τοποθετημένες σε διασταυρούμενα στρώματα.
      Το όνομα Ναν Μάτολ σημαίνει "Ενδιάμεσα Μέρη" και περιγράφει κατάλληλα το δίκτυο των τεχνητών καναλιών που περιβάλλουν τα νησιά.Ευρωπαίοι ναυτικοί του 19ου αιώνα ήταν πιθανόν οι πρώτοι ξένοι που συνάντησαν το Ναν Μάτολ. Εντυπωσιάστηκαν τόσο ώστε ονόμασαν εκείνο το άλλοτε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο Βενετία των Νότιων Θαλασσών. Αλλά εκείνοι οι ναυτικοί  ποτέ δεν το είδαν σε όλο του το μεγαλείο, διότι το Ναν Μάτολ είχε εγκαταλειφθεί μυστηριωδώς περίπου έναν αιώνα πριν φτάσουν εκεί.
       Το Ναν Μάτολ καλύπτει έκταση περίπου 800 στρεμμάτων. Το καθένα από τα 92 νησάκια του είχε έναν συγκεκριμένο σκοπό . Μερικά χρησιμοποιούνταν ως οικιστικά κέντρα. Άλλα χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία των τροφών, για την κατασκευή κανό και για τελετουργικούς χορούς. Μολονότι τα νησιά κατασκευάστηκαν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ένα αντιπροσωπευτικό νησί έχει ορθογώνιο σχήμα και μέγεθος περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα περισσότερα νησάκια είναι καλυμμένα από βλάστηση, αλλά στο βαθμό που μπορούν να εξερευνηθούν είναι μαγευτικά.

Φρούρια Βασιλιάδων
       Το επιβλητικό φρούριο που ονομάζεται Ναν Ταουγουάς είναι το καλύτερο σημείο από όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει το μυστήριο του Ναν Μάτολ. Μολονότι είναι δυνατόν να περπατήσει στα ρηχά νερά για να φτάσει σε αυτά τα ερείπια και να τα εξερευνήσει, είναι καλύτερο να πάει εκεί με βάρκα. Το Ναν Μάτολ σχεδιάστηκε για θαλάσσια συγκοινωνία, και τα κανάλια του έχουν πλάτος όσο μια λεωφόρος με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.Επίσης είναι αρκετά ρηχά. Στη διάρκεια της πλημμυρίδας το νερό δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο, πράγμα που, στο διάβα των αιώνων, αναμφισβήτητα προστάτεψε το Ναν Μάτολ από τα πλοία των εισβολέων. Καθώς περνάει μέσα στα κανάλια ο οδηγός της βάρκας πρέπει να προσέχει ώστε να μη χτυπήσουν οι προπέλες της βάρκας στον κοραλλιογενή βυθό.
       Όταν φτάσει κανείς στο Ναν Ταουγουάς, ανεβαίνει σκαλοπάτια που οδηγούν κατευθείαν στο αρχαίο ιερό. Η επιβλητική είσοδος βρίσκεται ανάμεσα από τείχη που είχαν πάχος 3 ως 4 μέτρα και ύψος 8 ως 9 μέτρα. Αυτοί οι ισχυροί πύργοι έχουν αντισταθεί σε τροπικές καταιγίδες ακόμη και σε τυφώνες.
       Μέσα από τα τεράστια τείχη περιμένει τον επισκέπτη μια μεγάλη αυλή που περιέβαλλε έναν πέτρινο θάλαμο. Αυτός ο χώρος είναι ο βασιλικός νεκροθάλαμος, όπου κάποτε θρηνούσαν τους βασιλιάδες. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, βρίσκει κανείς κάτι που μοιάζει με υπόγειο πέρασμα. Περνώντας μέσα από αυτό το στενό άνοιγμα, βρίσκεται μέσα σε έναν μικρό, σκοτεινό υπόγειο θάλαμο, όπου κρατούνταν οι φυλακισμένοι του Ναν Μάτολο. Ήταν η φυλακή τους. Σκεφτείτε πώς θα πρέπει να ένιωθε ο φυλακισμένος όταν η "πόρτα" της φυλακής σφράγιζε με μια πέτρα δύο τόνων!
Ασυνήθιστα Οικοδομικά Υλικά
Πρέπει να έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την κατασκευή του Ναν Μάτολ. Κομμάτια από κοράλλια αποτελούν τα θεμέλια για τα νησάκια. Αυτά κατασκευάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των μεγάλων στηλών από βασάλτη. Οι στήλες είναι τόσο εντυπωσιακές σε εμφάνιση ώστε οι πρώτοι επισκέπτες πίστευαν ότι το σχήμα τους είχε διαμορφωθεί από ανθρώπινο χέρι. Αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι το πρισματοειδές σχήμα τους είναι φυσικό - η καθεμιά έχει από πέντε μέχρι οχτώ έδρες.
         Χιλιάδες μεγαλιθικές στήλες - μερικές από τις οποίες φτάνουν σε μήκος τα 5 μέτρα και έχουν βάρος πάνω από πέντε τόνους- χρειάστηκε να μεταφερθούν εκεί.


www.fora.gr
www.fora.gr
Click Here