fora.gr/valiakalda









ΔΙΑΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ξεκωλημένες τοιχογραφίες αγιογραφίες
                            στο γυναικωνίτη
Στον γυναικωνίτη του Αγίου Γεωργίου, με το μοναδικό τέμπλο, οι μισές Αγιογραφίες - Τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί. Οι αρχαιολόγοι ως πρώτο βήμα για τη διάσωσή τους έχουν εναποθέσει πρόχειρα στο πάτωμα αυτές που έχουν ξεκολήσει από την υγρασία των πέτρινων τοίχων. Το επόμενο όμως βήμα για την πλήρη διάσωσή τους πρέπει να γίνει γρήγορα.
Ξεκωλημένες τοιχογραφίες αγιογραφίες
                            αναποδογυρισμένες στο πάτωμα του
                            Γυναικωνίτη
Παρακαλούμε τους αρμόδιους και υπεύθυνους για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να δράσουν το συντομότερο δυνατόν.
Περιβολιώτες

Οι Εκκλησίες

Στο Περιβόλι και την περιοχή του υπάρχουν σήμερα εννέα ναοί. Απ’ αυτούς τρεις  διατηρούνται στην αρχική τους μορφή. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, το πρόσφατα αναστηλωμένο καθολικό της Μονής του Αγίου Νικολάου και το ερημωμένο καθολικό της Μονής της Αγίας Τριάδος. Ολοι οι άλλοι ναοί του οικισμού χρονολογούνται μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθώς οι προηγούμενοι καταστράφηκαν κατά την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς το 1943. Ελάχιστες πληροφορίες σώζονται επίσης για τις κατεστραμμένες κατά την Τουρκοκρατία Μονές του Οσίου Λουκά και του Οσίου Ναούμ αντίστοιχα. Τα αναθηματικά παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων και των Ταξιαρχών κατέστρεψε η ναζιστική βαρβαρότητα με την πυρκαγιά του 1943. Ό,τι σώθηκε από αυτούς τους ναούς, εάν δεν κατέληξε σε κάποια αποθήκη της Μητροπόλεως Γρεβενών, έχει χαθεί. Κατά τη δεκαετία του 1960/70 εκλάπησαν το σύνολο των φορητών εικόνων από το καθολικό της Μονής του Αγίου Νικολάου. Την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα έμελλε να μην έχει καλύτερη τύχη και το μοναδικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο του ίδιου μνημείου. Η ιστορία των ναών αυτών άμεσα συνδεδεμένη με την οικιστική και οικονομική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να ανασυσταθεί μέσω λίγων, σποραδικών ειδήσεων ενταγμένων στη συνάφεια με την ιστορική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Το μόνο μνημείο που μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα, είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σώζεται σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ναός δεν πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943, λεηλατήθηκε αρκετές φορές κι έτσι το σύνολο σχεδόν των αφιερωμάτων, που μαρτυρείται προφορικά, έχει χαθεί. Η αδιαφορία δε κι ο ερασιτεχνισμός των αρμοδίων ευθύνεται για την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους των τοιχογραφιών κατά τη δεκαετία του 1980/90. Σήμερα ο ναός χρήζει άμεσα εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης στο σύνολό του.
Ο 'Αγιος
                            ΓεώργιοςΗ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με διαστάσεις 60-40 είναι μια από τις πιο παλιές εκκλησίες στην περιοχή των Γρεβενών και προστατευμένη, ίσως, από την ωραία εσωτερική της εμφάνιση, απέφυγε τον εμπρησμό κατά το έτος 1943 όταν οι Γερμανοί έκαψαν όλο το χωριό. Είναι πετροκτισμένη στο βυζαντινό στυλ χωρίς εξωτερικούς τρούλους και γι’ αυτό η εξωτερική της εμφάνιση δεν κάνει μεγάλη εντύπωση . Αντιθέτως το εσωτερικό της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό!

Το Τέμπλο
                              του Αγίου ΓεωργίουΤο τέμπλο της είναι ένα μοναδικό δημιούργημα από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες. Χωρίζεται σε Γυναικωνίτη, Ανδρωνίτη και βωμό. Τόσο ο γυναικωνίτης όσο και ο ανδρωνίτης είναι πλακοστρωμένοι και η τοιχογραφία παρουσιάζει σκηνές από τη ζωή των Αγίων. Χτίστηκε το έτος 1760 καθώς αναγράφεται σε εξωτερική επιγραφή. Είναι ο Μητροπολιτικός ναός του χωριού, πανηγυρίζει την δεύτερη μέρα του πανηγυριού (St’ vinir-27 Ιουλίου) καθώς επίσης της Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου (St’ Maria nichi).
Κλίκ Εδώ για επιπλέον πηροφορίες

Ο Προφήτης
                              ΗλίαςΗ εκκλησία του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ κοινώς «Αηλιάς» ήταν κτίσμα το ΙΖ’ αιώνα σε επιβλητική κορυφή, βορειοδυτικά του χωριού μέσα σε αιωνόβιες οξιές. Πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943 και οι κάτοικοι στα ερείπιά της ανοικοδόμησαν μεταπολεμικώς άλλη , πολύ μικρότερη. Πανηγύριζε και πανηγυρίζει και σήμερα, με μονοεκκλησιά, στις 20 Ιουλίου η μεγαλοπρέπεια (ύψωμα, χορός κ.λπ.).

ΠαναγιάΠΑΝΑΓΙΑ - Χτίστηκε 10 1995 στη θέση «Πάδες» 2 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού, δίπλα στη βρύση του Συλλόγου Περιβολιωτών κατόπιν προτάσεως των μελών του Συλλόγου. Η εκκλησία χτίστηκε με την ευγενή χορηγία των πατριωτών μας Δημητρίου Ι. Μπαλαμώτη και Γεωργίου Χ. Λαϊτσου. Γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου.

Μεαταμόρφωση του
                              ΣωτήροςΤο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ή κοινώς «Αγιοσωτήρας» κτίστηκε σε άγνωστη εποχή, πριν τον ΙΖ’ αιώνα στην κορυφή Κόντουρου σε υψόμετρο 1500 μ. απέναντι και ανατολικά του χωριού. Είχε καταστραφεί από άγνωστη αιτία στα τέλη του ΙΗ αιώνα. Στα ερείπιά της οι κάτοικοι του χωριού ανήγειραν το 1925 , μια μικρή και κομψή εκκλησία. Πυρπολήθηκε και αυτή από τους Γερμανούς το 1943 και οι κάτοικοι την ανοικοδόμησαν μετά τον πόλεμο. Πανηγύριζε και πανηγυρίζει και σήμερα στις 6 Αυγούστου. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι ανεβαίνουν για να εκκλησιασθούν με τα πόδια ή το αυτοκίνητο και πανηγυρίζουν όλη μέρα. Πολλοί πιστοί ανεβαίνουν από το βράδυ, για τον εσπερινό και κοιμούνται μέσα ή έξω από την εκκλησία.

Ο 'Αγιος
                              ΠαντελεήμωναςΗ εκκλησία του Αγ. Παντελεήμωνος βρίσκεται στη βόρεια άκρη του χωριού σε προνομιούχο θέση. 'Οταν ενοριακός ναός σε ομώνυμη συνοικία στα χρόνια της ακμής του χωριού. Πυρπολήθηκε στα 1906 και ανοικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, πολύ μικρότερη.

Το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου βρίσκεται έξι χιλιόμετρα ανατολικά από το Περιβόλι, επάνω σ’ ένα βράχο, στην άκρη μιας κοιλάδας, που περιβάλλεται από πολύ πυκνο δάσος. 'Αγιος
                                  ΝικόλαοςΔίπλα από το Μοναστήρι περνούσε η «βασιλική στράτα» και σήμερα ο δρόμος Γρεβενά - Περιβόλι – Γιάννενα. 'Εως την εποχή του μεσοπολέμου το Μοναστήρι ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Το τέμπλο της σώζεται σε άριστη κατάσταση. Είναι ξυλόγλυπτο, εξαιρετικής τέχνης, επίχρυσο, παρόμοιο με το τέμπλο του Αγ.Γεωργίου. Ο τελευταίος καλόγηρος απ’ όσους μόναζαν εκεί πέθανε το 1907. Από τότε το μοναστήρι δεν λειτουργεί και τα κτήματά το έμειναν ακαλλιέργητα. Άλλοτε υπήρχαν μια περιβολή από διάφορα κτίσματα, κελιά, ξενώνες, αποθήκες, στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους. Στο κέντρο ήταν η εκκλησία. Σήμερα το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε με επιχορήγηση του υπουργείου πολιτισμού, σκεπασμένη με πλάκες και δύο τρούλους και έχει ρυθμό βυζαντινό. 

'Αγιος
                              ΑθανάσιοςΗ εκκλησία του Αγ. Αθανασίου βρίσκεται στη νοτιοδυτικότερη άκρη του χωριού, επάνω σε μια εδαφική βραχώδη έξαρση και σε περίοπτη θέση. 'Ηταν βασιλική του ΙΖ’ αιώνα (σύγχρονη σχεδόν με τον Αγ.Νικόλαο) με πλήρη τοιχογράφηση κα χωμένη κατά ενάμιση μέτρο μέσα στη γη σύμφωνα με διαταγή του Σουλτάνου. Πανηγυρίζει και σήμερα με μονοεκκλησιά στις ( St’ vinir 28 Ιουλίου) , την τρίτη μέρα του πανηγυριού μας με μεγαλοπρέπεια (ύψωμα, χορός κ.λπ.) Στον νάρθηκα της εκκλησίας λειτουργούσε, άγνωστο από πότε- κατά τον ΙΖ’ αιώνα  ήταν σε λειτουργία- το πρώτο σχολείο, όπου δίδαξαν δάσκαλοι και ιερωμένοι ντόπιοι, Ζαγορίσιοι και Μοσχοπολίτες. Πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943 και οι κάτοικοι έκτισαν στα ερείπιά της μια μικρότερη. 

Αγία ΠαρασκευήΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού με μεγάλο αυλόγυρο, απ’ όπου η κατάπτωση προς τον Ασπροπόταμο είναι σχεδόν κατακόρυφη. 'Ηταν άλλοτε μια ογκώδης βασιλική και είχε κτιστεί στις αρχές του ΙΗ’ αιώνα με ωραίες τοιχογραφίες και πλούσιο διάκοσμο. Πυρπολήθηκες στα 1943 από τους Γερμανούς και στη θέση της οι κάτοικοι έκτισαν μεταπολεμικώς , άλλη πολύ μικρότερη. Πανηγύριζε και πανηγυρίζει και σήμερα με μονοεκκλησιά στις 26 Ιουλίου την πρώτη μέρα του πανηγυριού μας (St’ vinir ) και οι κάτοικοι λόγω της μικρής χωρητικότητά της χτίζουν μια καινούρια σε παλιό βυζαντινό ρυθμό. Δίπλα από τον αυλόγυρό της, στο απότομο κατήφορό της, υπήρχε κάποτε το Νεκροταφείο του χωριού που καταργήθηκε στα 1925 – όπως καταργήθηκε και το άλλο Νεκροταφείο που υπήρχε στον αυλόγυρο του Αγ.Γεωργίου- και μεταφέρθηκε στο « Αρμιρίστρι» όπου βρίσκεται και σήμερα.
 

    ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ
  • Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος το οποίο βρίσκεται 8 χλμ. περίπου βορειοανατολικά του χωριού και αποτελεί σημείο των εδαφικών συνόρων μεταξύ της κοινότητας του Περιβολίου και της Αβδέλλας. (Το μισό της εκκλησίας ανήκει στο Περιβόλι  και το άλλο μισό στην Αβδέλλα.)
  • Παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων το οποίο βρισκόταν στον αυλόγυρο του Αγ.Γεωργίου.
  • Το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.
  • Το Μοναστήρι του Αγίου Λουκά (παλιομονάστηρο)
  • Το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ή  Κουρμπέτι όπου κατά την παράδοση έδεναν τους τρελούς για να θεραπευτούν. Καταστράφηκε από τους Αρβανίτες στα γεγονότα  με τον καπετάνιο Νάσιο Μάνταλο.
 
_<_|////////////_/\_
Αυτό το site έχει κατασκευαστεί από τη ΦΟΡά